Sic transit gloria mundi

IMG_5509

Să trăim și să-i pomenim, ni se spune, când cineva drag pleacă dintre noi.

Să ne cerem iertare, pentru tot ce am făcut și pentru tot ce n-am făcut.

Iartă-ne, Bunicule. Tu ai luptat în război cu arma și cu pumnul gol, ai fost împușcat, ai căzut pe front când încă erai copil. Noi ne dăm mari dar luptăm din casă, cu degetele butonând pe un ecran steril. Ai fost dus departe de casă, și nimeni nu te-a întrebat dacă vrei să lupți și pe care parte a baricadei, dacă ți-e sete sau frig. Noi ne plângem că ni se descarcă bateria.

Iartă-ne, Bunicule, că aruncăm mâncarea, când voi ați trecut prin foamete. Că aruncăm pâine, când voi ați mâncat de pe jos și v-ați pierdut prieteni pentru că nu le-a ajuns o fărâmitură.

Iartă-ne, Bunicule, că ne luptăm între noi, când în lume există atâtea rele. Tu le-ai cunoscut, le-ai supraviețuit, ai fost puternic. Noi suntem slabi, și lăsăm la putere oameni mai slabi decât noi. Ne cerem iertare că nu ne iubim suficient limba, când tu ai fost forțat să uiți cele patru clase de limbă română și să vorbești graiul Siberiilor. Dar tu n-ai vorbit.

Iartă-ne, ca nu mai iubim pământul, animalele. Ție ți-au luat pământul din fața casei și animalele direct din curte și te-au pus la muncă pe pământul lor. Iar apoi, când s-a schimbat regimul, tu ți-ai cumpărat cai, și i-ai iubit mai mult decât ai iubit oamenii. Țin minte cum îi iubeai pe cai, cum îi hrăneai cu ciocolată. Cum plecai să lucrezi la deal în fiecare zi, înainte să răsară soarele.

Iartă-ne, Bunicule, că n-am înțeles că nu vorbeai mult cu noi pentru că nu ne înțelegeai. Eram superficiali pentru tine, eram niște copii fără scop și fără ideal. Niște alintați, cu crizele noastre existențiale. Am aflat prea târziu povestea cu tatăl tău care a fost luat prizonier la austrieci. Și cum a îngrijit cu atâta drag caii boierului austriac, încât el a vrut să-i lase toată averea și fiica sa. Dar străbunicul s-a întors acasă în satul lui sărac, pentru pământ, pentru oameni, pentru caii săi care îl așteptau. Pentru că străbunicul meu Iustinian era un erou.  Iartă-ne, Străbunicule, că nu suntem eroi ca tine. Că plecăm și nu ne mai întoarcem. Că acasa e oriunde găsim bani și căldura.

Iartă-ne, Bunicule.

Tu ai fost o Legendă printe noi,

nu vom mai putea naște asemenea eroi.

(Așa trece gloria prin lume.)

 

Advertisements

Scrie ce crezi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s