Nisipuri miscatoare

NESTEMÁTĂ, nestemate, adj. (În sintagma) Piatră nestemată (și substantivat, f.) = mineral rar, cu aspect atrăgător și duritate mare, folosit mai ales pentru podoabe; piatră prețioasă, piatră scumpă. ♦ P. ext. (Rar) De piatră scumpă. [Var.nestimátă adj..] – Cf. lat. aestimatus.

10801612_10153538220742165_8888926892970703750_nUn weekend la Chisinau inseamna cateva zile de relaxare acasa, langa omuleti dragi. In ultimul timp incerc in vacantele acasa sa critic cat mai putin si sa ma bucur mai mult de partile frumoase, asa, cu detasare, la fel cum vezi relatia cu un fost-iubit dupa mai mult timp, cand sunteti gata sa fiti prieteni din nou, fara reprosuri. Intru intr-o stare de negare si vreau sa vad doar ceea ce-mi place la orasul in care am crescut si in care m-am format. Merg doar acolo unde ma simt bine, in locurile mele de suflet.

Atata verdeata si frumusete… Bucurestiul n-a vazut. Chisinaul are acum cele mai frumoase haine, hainele de prima zi de scoala. Fructe, flori, mancaruri gustoase, vin nou in curand, sfarsitul lui august e perioada noastra de glorie, culegerea roadei.

Blocuri noi rasar peste tot, apartamente moderne, dar in spatele lor tot se vad “cutiile de chibrituri sovietice”. Cineva mi-a spus: “Ei, lasa tu blocurile vechi, uita-te la astea noi din fata!”, dar exista oare un viitor in care sa nu se vada si trecutul dureros? Nu, cel, putin nu la Chisinau. Se formeaza o falie tot mai mare intre cei ce locuiesc in trecut, in blocurile decolorate si diforme, si cei ce vor sa treaca in noile apartamente, ale viitorului.

Intr-o zi, in drum spre bunici, oprim sa luam niste fructe si legume de la o mini-piata de pe marginea drumului, dupa iesirea din Chisinau. O domnisoara imbracata relativ cochet pentru meseria ei, coafata si machiata, ne pune rosii si piersici in pungi si le cantareste. Ma uit la ea pentru ca m-am dezobisnuit de acest fel de a fi al unor femei, de a se aranja excesiv inclusiv cand duc gunoiul sau merg la cumparaturi. Se rostogolesc niste cartofi, ea se apleaca sa-i ridice, si atunci ii observ unghiile de la picioare: unghii false, din gel, roz si cu o piatra stralucitoare aplicata pe mijloc, ca un diamant. In jurul unghiilor, insa, degetele sunt murdare de pamant si murdarie si slapii ei la fel.

Toata dupa-amiaza am rulat in cap imaginea cu unghiile ei de la picioare, si ideea ca asta e, la urma urmei, cea mai reprezentativa imagine pentru Basarabia: o nestemata, murdara de pamant, praf si dezamagire. Un pamant fertil unde creste orice, daca nu este starpit de la radacina. Un loc unde oamenii au atatea de spus si de daruit lumii, insa nu au fost invatati decat cum sa se auto-cenzureze. Si ce e frica.

Mi-ar placea sa spun ca vad capatul tunelului, ca a rasarit o personalitate politica pe care s-o urmam orbeste, ca schimbarea dinspre trecutul recent spre viitor, sau revenirea la trecutul stramosesc se va realiza de catre generatia mea, la momentul ei de glorie, pentru ca eu asa sper. Pana atunci, insa, la fel ca niste oameni speriati ce au calcat stramb si au fost inghititi de nisipuri miscatoare, asteptam sa ne scoata cineva cu o funie salvatoare din mocirla in care ne murdarim degetele de la picioare.

Advertisements

Scrie ce crezi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s