Prima dată. Episodul 5

images (2)Prima săptămână în Africa a fost pentru Augusta săptămâna “prima dată.”

Luni a fost Prima dată când a mâncat un mango atât de copt încât s-a umplut de suc pe mâini şi pe haine şi pe faţă şi totuşi nu se putea opri din mâncat, a ros până şi ultima bucăţică de pe sâmburele fructului. Marţi a fost Primul mic dejun la care a savurat avocado pe pâine prăjită. Primul suc fresh adevărat, delicios.

Miercuri seară nu a acoperit bine patul cu plasa antiţânţari (care arată ca un baldachin alb cu gauri mici) şi i-a rămas un picior afară. În dimineaţa respectivă a fost prima dată când a avut 25 de pişcături de ţânţar pe acelaşi picior şi prima dată când s-a gândit serios la malarie. 

Joi a chemat acasă o localnică, să-i împletească nişte cozi africane. Jimama era o femeie imensă, plină de aur, îmbrăcată colorat şi cu zâmbetul larg care ştia doar 2-3 cuvinte în franceză. Era dorinţa Augustei să încerce totul, să facă totul ca localnicii, să se îmbrace şi să se coafeze ca ei.
Şi-a dat frumosul păr brunet şi creţ pe mâna femeii care a început să-i apese adânc o coada de pieptene metalic pe scalp şi să-i facă o mie de cărări, să o tragă violent, să împletească atât de strâns încât Augustei i se înroşise fruntea şi îi dădeau lacrimile. Ea încerca să-i spună în franceză “Mă doare”, “Mai uşor”, “Au-au”, însă Jimama ştia prea puţine despre franceză şi despre durere, ceva ce femeile din Africa nu prea au dreptul să simtă, aşa că zâmbea înapoi şi muncea cu spor. A durat 2 ore.

Dupa 2 ore de tortură, o frunte roşie şi ochii injectaţi, Augusta a plătit-o pe Jimama, a mers la oglinda şi s-a privit. A fost PRIMA dată când a înţeles de ce femeile albe nu poartă cozi africane- cărările albe printre părul negru o făceau să arate ca o recidivistă. A făcut doua poze pentru prietenii ei şi le-a despletit imediat dupa asta.

Vineri a mers să vadă un pictor într-un sat la cateva sute de kilometri de Niamey- capitala Nigerului, unde abia se instalase. Pe drum, a văzut nişte copii care se jucau cu un lighean crăpat şi nişte cârpe într-un râu murdar, de fapt o balta mai mare de noroi şi bacterii. L-a rugat pe şofer să oprească maşina ca să facă nişte poze cu copiii pentru că peisajul era dureros şi neobişnuit pentru retina ei europeană.

Copiii au văzut-o, au strigat ceva şi au pornit în goană spre ea. 

Augusta, speriată, dădea înapoi spre maşină, încercând să ascundă mai repede preţiosul aparat foto în geantă şi să strângă geanta la piept. Iarăşi, instinctele ei de european îi făceau feste- “Vor să-mi fure ceva, sigur,” îşi spunea. 

Copiii îmbrăcaţi în cârpe dar în mare parte goi şi desculţi au înconjurat-o zâmbind, în extaz, atingând-o cu mâinile lor mici şi prăfuite. O fetiţă s-a lipit cu faţa de Augusta şi a încercat să o îmbrăţişeze. Abia atunci, a înţeles: era prima dată când acei copii vedeau un om alb.

Vedeţi aici episodul 1

https://sandacojocaru.wordpress.com/2014/08/10/bagaj-de-cala/

episodul 2

https://sandacojocaru.wordpress.com/2014/08/11/domnul-gri-episodul-2/

episodul 3

https://sandacojocaru.wordpress.com/2014/08/12/confesiunile-unui-baobab-episodul-3/

episodul 4

https://sandacojocaru.wordpress.com/2014/08/14/panica-si-spray-anti-tantari/

 

Advertisements

One thought on “Prima dată. Episodul 5

  1. Pingback: Episodul 6. Domnul de Pluş | Sanda Cojocaru

Scrie ce crezi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s