Panică şi Spray Anti-Ţânţari. Episodul 4

images (1)În avion Augusta a tot aruncat cuvintele nespuse pe geam, în linişte, apoi s-a detaşat şi se bucura de peisajul cu norii pufoşi şi lumina difuză care venea dintre ei.

Întotdeauna i-a plăcut să zboare, era cea mai mare formă de libertate pe care a experimentat-o pana la 25 ani. Paradoxal, îi era frică să conducă o maşina iar viteza pe pământ o speria foarte tare, însă atunci când plutea în aer, simţea o fericire rară. Le spunea prietenilor: „Abia aştept viitorul, când vom zbura până la birou, vom zbura până la sală, ca în desenele animate cu The Jetsons…”

Apoi a intrat în vorbă cu vecinul de scaun, domnul Munteanu, un alt român de aproximativ 60 de ani care mergea pentru prima dată pe continentul african, să-şi viziteze copiii. Acesta i-a atras atenţia pentru că se mişca foarte mult pe scaun, nervos, evidentă fiind frica lui de zbor şi avioane. În timpul prezentării măsurilor de siguranţa, vecinul îşi schimba culoarea feţei de la alb la verde, începeau să-i transpire palmele şi ochii îi deveneau tot mai bulbucaţi. Ea i-a propus sa bea un pahar de vin, „O sa va liniştească”. Mare Greşeală! După ce a comandat pahar după pahar, vecinul nu părea în nici un caz mai liniştit, poate chiar mai agitat, fără să-şi mai poată controla gesturile şi cuvintele.
Îţi dai seama, imediat aterizează cutia asta de chibrituri zburătoare… şi acolo e Africa!!!, zise domnul Munteanu.
– Da…, zâmbea uşor Augusta, cu zâmbet de Mona Lisa.
– Africa!!!

O amuza mult starea individului, însă încerca să ascundă asta. Din momentul în care a început coborârea, a fost imposibil să nu-i observi dezechilibrul psihico-alcoolic: speriat de presiunea pe care o simţea în urechi şi de nişte mituri cu „timpane sparte”, domnul Munteanu şi-a acoperit ambele urechi cu pahare de plastic umplute cu şerveţele şi strângea puternic din dinţi, transpirând de concentrare. A fost primul care a aplaudat entuziasmat şi fericit, ca dupa un spectacol de opera emoţionant, atunci când avionul a atins pământul în siguranţă.

Prima senzaţie de după aterizare, când a coborât din avion., a fost că se sufocă:
„Nu am aer!”, ţipa Augusta fără cuvinte, doar din ochi.

În jur, cât vezi cu ochii, doar nisip, tufişuri mici şi oameni negri, cu înfăţişare, haine şi miros cu care nu era obişnuită. A lovit-o puternic în faţă arşiţa, ţânţarii imenşi, izul de condimente picante şi tălpi înfierbântate.

Şi-a amintit că are un spray anti-ţânţari cu care trebuie să se dea imediat. Era cea mai penibilă albă, îmbrăcată în haine negre europene, o geacă cu gluga şi multe buzunare, bocanci tip „căţărat pe munte” şi un ruxac imens încărcat cu toate prostiile de pe lume, care se chinuia în mijlocul aeroportului să se dea cu spray pe faţă, pe sub haine şi să-şi dezinfecteze palmele. Îi veneau în minte toate sfaturile pe care le-a citit pe internet despre ce să faci şi ce să nu faci într-o călătorie în Africa, dar se amestecau între ele şi nu mai avea nimic clar în cap, blocată de pericolul în care simţea că se află, de parcă toate bolile africane se îndreptau spre ea, chiar în acel aeroport, chiar în acel minut!

Indiferent de cât de mult se documentase, cât citise pe wikipedia sau la câte emisiuni national geographic s-a uitat, în momentul în care a atins pentru prima data pământul african, pe Augusta a cuprins-o panica.

Vedeţi aici episodul 1

https://sandacojocaru.wordpress.com/2014/08/10/bagaj-de-cala/

episodul 2

https://sandacojocaru.wordpress.com/2014/08/11/domnul-gri-episodul-2/

si episodul 3

https://sandacojocaru.wordpress.com/2014/08/12/confesiunile-unui-baobab-episodul-3/

 

Advertisements

2 thoughts on “Panică şi Spray Anti-Ţânţari. Episodul 4

  1. Pingback: Prima dată. Episodul 5 | Sanda Cojocaru

  2. Pingback: Episodul 6. Domnul de Pluş | Sanda Cojocaru

Scrie ce crezi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s