Mainile tale, un alfabet delicios

Bunicul meu si-a pierdut degetele de la ambele maini in cel de-al doilea razboi mondial. Si totusi, el este omul cu mainile cele mai expresive din lume- acestea ii spun povestea. Cum, desi i-au fost retezate degetele de schije intr-o explozie la 17 ani, el a reusit sa invete din nou sa manance, sa lucreze pe camp si chiar sa-si creasca cei 6 copii cu mainile lui. Ori, sa hranesti, sa educi si sa mangai pe cap 6 copii nu e lucru usor, nici pentru un om cu mainile intregi. Si chiar daca nu i-am vazut niciodata degetele bunicului, el a avut intotdeauna pumnii mari si puternici si este chiar si acum, la o varsta inaintata, un simbol de putere si rezistenta eroica in familia noastra.

Cand cunosc un barbat, mai intai ii privesc ochii- sunt acele doua cutii postale pline de scrisori deschise si nedeschise, uzate sau noi, intunecate sau luminoase, care ii spun povestea. Tot acolo se afla si o bucata din sufletul lui, daca e dispus sa ti-o arate. Si daca nu e, asta tot spune ceva, la fel cum tacerea e si ea o forma de comunicare; la fel cum pauza dinainte de bataia tobei e parte din ritm.

Apoi, de la ochi, inevitabil privirea se duce spre mainile lui. Nu stiu de ce, dar mainile unui barbat mi se par mai expresive si mai minunate (scuzati superlativul fortat) decat orice chip.

Mainile unui barbat imi pot arata daca acesta e puternic, daca e slab, daca e metro, daca e artist, daca munceste cu capul sau cu mainile, daca e gay, daca e visator sau realist, daca e zapacit sau ordonat, daca e nesigur si copilaros. Pe maini gasesti mici semne de buna-purtare, iar miscarile lor voluntare si involuntare sunt un alfabet delicios care imi arata daca barbatul respectiv este impacat cu sine. Daca se iubeste. Daca este iubit. Daca a fost abandonat. Daca e fericit.

Si nu vorbesc in felul acela direct si evident- maini mari sau mici, curate sau neingrijite- e vorba de un limbaj ascuns printre linii. Poate ca alte femei ma vor intelege fara sa spun mai multe, cert este ca exista si maini care nu vrei sa-ti atinga mainile tale. Si altele care te fac sa te intinzi pana peste masa ca sa le ajungi.

Sunt unele in care mana mea se face mica si ma transform in copilul dus de mana de tatal meu pana la magazin dupa lapte, cand puteam sa-l tin doar de un deget. Altele care se potrivesc cu ale mele ca niste piese de puzzle perfect imbinate. 

Mainile se cauta unele pe altele in jurul globului si se regasesc. Adesea, pe langa maini, mai ai nevoie doar de ochi. Restul se pierde usor, usor, in ceata si in uitare, odata cu trecerea anilor.

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Mainile tale, un alfabet delicios

  1. Pingback: Musca-ma cu dintii tai drepti. Despre ceea ce ramane de la un barbat | Alo...BEBE! - despre maternitate altfel

Scrie ce crezi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s