Văleleu- la cei ce părăsesc ţara

Image

Marţi la Bucureşti a avut loc lansarea a doua colecţii-capsula, una aparţinând Gabrielei Atanasov (Sweet Paprika) iar cealalta fiind debutul oficial a lui Florin Surugiu cu Simplicated. Piesele vestimentare au fost inspirate de radacinile acestor doi tineri designeri: Ea e de la Chisinau, El de la Bacău, iar tot evenimentul ar putea fi descris atât de simplu, în doar doua cuvinte: Secaţi Prutul! 

Pentru că eu şi Gabriela avem deja câteva evenimente coordonate împreună la activ şi pentru ca Bookletta-loves-Sweet Paprika, de data aceasta am dezvoltat un accesoriu pentru carte, care sa se potriveasca mai mult cu stilul etno-fabulous al noilor colecţii. Este vorba despre Bookiper. Acesta nu este doar un “book- keeper” ci chiar un “chiperi” moldovenesc, sau un paprika de-a’ nostru, daca vreti.

Bookiper aduce in actualitate un accesoriu retro- este vorba despre cum erau duse cartile la scoala la inceputul secolului 20, legate cu o sfoara sau cu o curea din piele. Astfel, am gandit un sistem de curele reglabile din piele naturala care au o bareta de mana si o trusa detasabila pentru obiecte personale. 

Dar Valeleu nu a fost doar o seara cu defilare de moda si obisnuitele clisee glam. A fost un eveniment in care am pus suflet moldovenesc, in care ne-am transpus credintele, asteptarile, durerile, framantarile si sperantele de viitor pentru neamul nostru. In colectia Gabrielei s-au folosit caciuli “turcanesti” (ciobanesti), ii reinterpretate, accesorii capilare din spice de grau (by Katerinimou). Florin a impresionat cu imprimeuri cu citate din Stefan cel Mare, Mihai Eminescu, cuvinte din povesti populare romanesti, desene traditionale si referiri la lupte si momente din istoria romanilor. 

Oaspetii au fost intampinati cu paine si cu sare, cu placinte moldovenesti (invartita de la Chisinau si poale’n brau de la Bacau), cu vin de la Cahul si tort “Cusma lui Guguta”. Iar de petrecut i-am petrecut cu hora si cu voie buna, cu doine cântate de Gabriela Atanasov si trupa TopHats.

Ce am vrut sa transmitem? Că suntem unul, indiferent pe ce parte a Prutului ne naştem, şi că putem înfăptui lucruri frumoase, profunde, cu impact pentru un neam întreg, dacă avem curajul să dăm mână cu mână.

ImageImageImageImageImageFoto: Adrian MateianuImage

Advertisements

Scrie ce crezi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s