Istanbul- adrenalina si pisici

Istanbul. Mirosuri- miros intepator de peste, miros dulce de baklava, senzatia de piper-la-nas. Gusturi- gust de rodii, narghilea de grapefruit, miel moale care se topeste in gura si piper iute. Imagini- imaginea bosforului zbuciumat, a moscheelor ireale, stradutele inguste si aglomerate cu pisici boeme, instrumente muzicale si tarabe cu jucarii galagioase si enervante.

 

62477_10151496136072165_758032387_n

Senzatii? Adrenalina.

De ce adrenalina? Pentru ca pe strazile Istanbulului esti tot timpul in priza: sa nu te calce un “scuterist” sau un taximetrist, sa nu te loveasca un tramvai vechi de o suta de ani, sa nu te impiedici in tarabe pe strazile stramte, sa nu ti se fure din buzunare, sa te aperi de chelnerii insistenti care te atrag fortat in localurile lor, sa nu fi fraierit de bani. Sa fii acoperita, ca si femeie, pentru ca sa nu te simti hartuita din priviri.

In mod sigur nu este un oras pentru relaxare, ci mai degraba un oras-tentatie, care se merita descoperit, dar in doze mici si intense, pentru ca sa nu se transforme din  o trufanda dulce-picanta in ceva amar si obositor.

M-a impresionat in mod deosebit Aya Sofia, vestita basilica din anul 360 care a fost ortodoxa, iar apoi transformata in lacas islamic. Nu pot sa explic ce simti atunci cand vezi simbolurile ortodoxe, cele cu care ai crescut (ingeri pictati, cruci) si alaturi panouri mari cu inscriptii musulmane, mihrab, minbar, si minarete. Esti controversat, si nu te simti foarte comfortabil, dar e o experienta pe care trebuie sa o traiasca fiecare in viata asta.

A fost interesant si la celelalte moschei importante din Istanbul si la Palatul Topkapi, unde am apreciat haremul, unele sali si exponate mai deosebite din vitrine, dar am fost consternata la vederea unor obiecte ca “toiagul lui moise” (o nuia) sau “sabia lui david”, prezenta carora mi se par nitel aberanta.

Din seria must-do mai recomand si plimbarea cu feribotul pe Bosfor, este foarte frumos, Bazarul de mirodenii (mai deosebit decat Grand Bazaar) si turnul Galata. A fost interesant si cu metroul vechi de 183 ani, o statie, pana la Tunel sau cu tramvaiul legendar din Beyoglu (Istiklal Street).

Senzatia cea mai interesanta legata de Istanbul e revelatia ca, intr-adevar, am sange turcesc, asa cum afirma bunicul meu- el spune ca strabunicul lui a fost un turc- cica astia erau cei mai buni “cojocari” pe timpuri. Turcii imi vorbesc in turca, primeam meniu in turca (nu in engleza, rusa, franceza), mi se spunea “oh, you’re not turkish? But you look turkish!”. M-am tot uitat in stanga si dreapta si asa e, fetele rudelor mele de pe tata au aceleasi trasaturi. Si eu la fel 🙂

PS: Nu recomand fetelor sa mearga singure sau in grup de fete! Mergeti cu un om special din viata voastra, de sex masculin 🙂

550059_10151496158197165_1437479464_n

285588_10151496158287165_2132157562_n

184119_10151496279442165_632810953_n

Advertisements

One thought on “Istanbul- adrenalina si pisici

  1. In ce an ai fost tu in Istanbul? In 2013 nu mai se poate discuta despre hartuirea femeilor sau tramvaie vechi de o suta de ani(este un singur tramvai turistic vechi). Cat priveste furtul din buzunare, nu am simtit pericol mai mare decat in alte orase din Europa.

Scrie ce crezi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s