Dovleac copt si filozofie cu lingurita

Orasul gri te seaca de ganduri filozofice, orasul gri iti sopteste, aproape urland, sacadat, in fiecare zi, in fiecare ora, in ritm cu sunetul trenului de la metrou: bani, bani, munca, orar, ore fixe, pauza de masa, bani, bani, intretinere, taxe, bani, bani, ai ceva de mancat in frigider pentru maine?, bani, bani, munca, taxe, ora de trezire, alarma de telefon.

Din cand in cand simti cum ochiul tau devine incarcat de aceste cuvinte grele, pleoapa iti tresare stresat, vrei s-o opresti dar este deja de necontrolat. Este o entitate care incearca sa se desprinda de tine inainte sa te scufunzi. Probabil nu ai dormit suficient, sau nu ai mancat suficient, sau nu-ti circula sangele suficient spre extremitati si esti amortit ca o leguma inghetata din congelatorul tau, ca un pachet de conopida inghetata si fara gust.

Orasul iti pune in fiecare zi pe limba cuvintele obisnuite, atitudinea de om agasat, politeturi false si necesare.

Orasul te imbie pe carari pasite, in cutii caldute si in zone de comfort statute.

Orasul asterne un strat de praf pe tine ca sa fii si tu gri, sa devii un transformer urban, care taraste picioarele pe scari si murmura: bani, taxe, caldura, factura de telefon, agenda, iar mi s-a terminat hartia igienica. Apoi offff, sau pffoai, sau ah… si alte interjectii de animal urban obosit.

Cine erai, inainte sa devii un xerox urban? Ce ai pierdut din autenticitatea ta pe strazile fara gropi si peretii cu panouri luminoase, hipnotizante? Cine eram noi, fiintele umane, inainte sa construim orase care sa ne inghita?

Eu cred ca orasul te vrea golit de sentimente, fara originalitate, pentru ca sa devii o masina eficienta, unsa bine. Lupta cu el, nu-l lasa sa te rapuna de vise. Gaseste-ti o zona verde, o camera alba sau un colt intunecos si aminteste-ti cine erai, inainte sa fii cine esti.

Mananc dovleac copt si filozofie cu lingurita.

Advertisements

Scrie ce crezi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s