Rai personal

Eu cred ca raiul e o camera imensa cu o cada mare in mijloc, rotunda, in care apa nu se opreste niciodata. Acolo, in rai, in cada, stai si citesti, scrii, meditezi, muzica tace, gandurile nu mai susura si lucrurile parca au sens. Raiul e liniste in interior si exterior.

Eu cred ca raiul e un deal verde cu o padure de portocali cu portocale portocalii pictate suculente care atarna grele de ramurile perfecte. Alergi printre copaci razand si din cand in cand jonglezi cu portocale, le storci sucul, le pui in buzunare, le cureti incet de jur-imprejur…Deasupra livezii, daca ai puterea sa-ti desprinzi ochii, vezi pe varful dealului un castel vechi, de piatra, unde candva domni gentilomi sarutau cu finete mainile unor tinere si rusinate domnisoare. Acolo se ciocneau cupe si se scrobeau gulere albe, inalte, si maneci bufante, perfecte. Raiul consta in acea cursa- de la ceva tangibil la ceva imposibil de atins, la castelul lui Kafka, sau a cui vreti voi.

Eu cred ca raiul e o cladire cu 100 de etaje, care ajunge pana aproape de cer, desi e deasupra cerului, intr-un fel. Intri in cladire, se deschid usile liftului argintiu, apesi butonul 100. Trece o secunda. Ajungi acolo, printre nori, scoti tubul de plastic din buzunar si incepi sa faci baloane de sapun si sa le dai drumul in jos, ca sa vezi cum traverseaza 100 de etaje si umplu lumea cu senzatia de “usuratate a fiintei”. Raiul e locul in care te simti si tu mai usor, mai putin important si mai trecator, deci mai fericit.

Eu cred ca raiul e o masa lunga la care stai alaturi de toti oamenii care te iubesc si pe care ii iubesti la randul tau, ca un fel de sarbatoare in familie. Mancarea din farfurii si vinul de casa nu se termina, copii nu cresc si parintii nu mor. Tu ramai cu ochii umezi, mut in mijlocul lor: existi doar pentru a le simti caldura, pentru totdeauna. Raiul e locul unde pastrezi in tine ca intr-un termos caldura oamenilor dragi, timp de un infinit.

Dar de ce sa astept o viata pentru ca sa simt/vad/ating aceste senzatii? Cada si liniste gasesc si acasa la mine. Dealul cu portocali si castel sigur exista undeva prin Italia, l-am vazut intr-un film. Cladire cu 100 etaje? nimic mai simplu…Masa cu toti oamenii dragi in jurul ei e ceva ce se realizeaza in fiecare an de cateva ori.

Raiul e o stare de a fi, nu o stare de a nu mai fi. Nu vreau sa nu mai fiu, pentru ca- in sfarsit, SA FIU.

Pa-pa, ma gasiti in raiul meu personal.

Advertisements

3 thoughts on “Rai personal

  1. E prima data cind mi-au dat lacrimile citind un articol… am ramas fara cuvinte. Sanda, ai un talent extraordinar!!! si ador filozofia ta si modul tau de a gindi. Cita intelepciune, maturitate, optimizm si dragoste de viata si oameni in doar citeva fraze…..

  2. E prima data cind mi-au dat lacrimile citind un articol… am ramas fara cuvinte. Sanda, ai un talent extraordinar!!! si ador filozofia ta si modul tau de a gindi. Cita intelepciune, maturitate, optimizm si dragoste de viata si oameni in doar citeva fraze…..

Scrie ce crezi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s